5/68

Els fets de maig de l’any 68 a París van quedar ensordits a l’Espanya de Franco. Però el seu ressò va deixar petjada en la frase famosa de l’època: “Spain is different”, amb què, com a reclam turístic, la dictadura persistent contraatacava.

 

Ara, en  el seu 40è aniversari, veient aquelles imatges juntament amb les de la Primavera de Praga, de l’assassinat de Martin Luter King, de la revolta contra la guerra del Vietnam, dels “hippies”, se’m posa la pell de gallina. Què ens va deixar aquell maig?

 

A la dècada dels 60, la dreta —Sarkosy—, li atribueix els mals produïts per la manca de valors morals de la societat occidental del segle 21. És una crítica al materialisme dialèctic, sense Marx, dels postulats socialistes. Però altres diuen que va ser una revolució moral. “..va crear una atmosfera nova, que afavoria les iniciatives de diàleg i implicava un més gran respecte per les persones.”  Tot i això, molts dels seus protagonistes es van incorporar al sistema i formen part de l’actual aparell de poder polític i econòmic.

 

Veient com el món tomba cap una dreta sense entranyes, on només prevalen els interessos econòmics —Rússia i la Xina, després de tanta revolució, acaben liderant un capitalisme més brutal que el dels EEUU— hom desitja que retorni un maig revolucionari.

 

No són gratuïtes les manifestacions que hi ha per tot arreu. Algú es desperta davant l’evidència que aquest sistema s’acaba i tornem a necessitar: “la imaginació al poder”. Que el camí per on anem desemboca en el desert de la sequera, l’escassetat de les matèries primeres i l’encariment dels aliments.

 

Cal una revolucionària primavera que ens escampi aquesta boira pessimista. En el món es continua passant gana i el tuf a corrupció es percep amb la mateixa intensitat. I és que amb la primavera arriben també les al·lèrgies.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: