Memòria

alzeimer2El cor dels pobles i ciutats és el lloc on neix i l’entorn on es desenvolupa la seva història i es produeix el seu creixement. El carrer Major, la plaça de l’Església, el carrer de la Muralla, la pujada del Castell, els ravals.. són noms comuns que recorden les empremtes singulars del passat de cada indret habitat definit com el casc antic, el centre històric o el centre urbà.. Si desapareixen les seves referències es perd la identitat del lloc i, com l’adn d’una persona, la seva absència fa impossible identificar-la per sempre.

Al segle passat, molts d’aquests centres històrics, sobretot a la costa, varen ser presa de l’especulació immobiliària. Finalment, molts ajuntaments comencen a tenir cura d’ells redactant plans de protecció, aprovant catàlegs del seu patrimoni històric, rehabilitant els seus edificis més emblemàtics, arranjant els seus espais públics i divulgant la història amb publicacions que, algunes, formen part d’itineraris culturals i turístics.

Al segle XXI pocs dubten de l’important paper que el centre històric juga com a signe identitari i dinamitzador cultural i social de les comunitats d’una població.

Però encara queden pobles, com Bellvei, on hi ha veritables problemes per a convèncer el Consistori d’aquests valors, ara deixats de la mà de Déu. Amb unes normes obsoletes de fa més de 30 anys, el casc antic no pot resistir l’embranzida del seu espoli, de blocs de pisos que substitueixen les antigues cases unifamiliars rurals, la desaparició dels seus patis interiors amb palmeres, del seu passat gòtic, indià.. de terratinents i parcers.

Tots perdem part de la memòria en un poble que pateix d’alzheimer i que està a punt de desaparèixer definitivament davant la ignorància històrica i la misèria de l’especulació.

Anuncis

Una resposta to “Memòria”

  1. Manel Says:

    Qui per la memòria perd la identitat…. tanta raó té la frase….
    peer cert, t’he linkat al meu blog on ja hi era de fa temps el link de l’entesa. Molt bona la idea de penjar les portalades….és un lloc on tothom les podrà consultra i on el temps i la memòria també ajudaran a donar-lis més valor!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: